Choď na obsah Choď na menu

Digitálny fotoaparát

4. 4. 2018
 
Canon Powershot A95
 
Digitálna zrkadlovka

Digitálny fotoaparát je fotoaparát zaznamenavajúci obraz v digitálnej forme, takže môže byť okamžite zobrazený na zabudovanom displeji alebo nahraný do počítača. Od roku 2006 digitálne fotoaparáty na trhu dominujú.

Základnou funkciou digitálneho fotoaparátu je snímanie statických obrazov do podoby tzv. digitálnej fotografie a umožniť tak ich ďalšie spracovanie, napr. pomocou počítača, ich tlač či vyvolanie špeciálnou osvitovou jednotkou do výslednej podoby ako u klasickej fotografie.

Dnešné digitálne fotoaparáty ponúkajú okrem svojej základnej funkcie aj rad ďalších doplňujúcich a rozširujúcich funkcií, ktoré súvisia buď priamo alebo nepriamo so spracovávanými obrazovými údajmi. Fotoaparáty tak dokážu okrem obrazu zaznamenať aj pohyblivé scény vo forme videa alebo zvukový záznam vo forme ozvučeného videa alebo ako poznámky k odfoteným snímkam.

Rozdiel medzi takzvanou klasickou a digitálnou fotografiou je v spôsobe zachytenia obrazu. Pri výslednom produkte, papierovej fotografii, je veľmi ťažké zistiť, či fotografický obraz vznikol klasicky alebo digitálne. Pri klasickom fotoaparáte svetlo, ktoré do aparátu vstupuje, prechádza sústavou optických šošoviek a dopadá na film. To je prúžok plastu s vrstvou svetlocitlivých chemikálií, ktoré reagujú na dopadajúce svetlo a obraz zaznamenávajú. Pri digitálnom fotoaparáte svetlo dopadá na optický snímač zložený z niekoľkých miliónov na svetlo citlivých buniek, ktoré ho premieňajú na elektrické signály. Označenie napr. päťmegapixelový fotoaparát znamená, že snímač obsahuje približne päť miliónov na svetlo citlivých buniek. Každá bunka prevádza intenzitu svetla najčastejšie na jeden z 256 stupňov pomocou analógovo-digitálneho prevodníka. Okrem toho musí ešte spracovať aj informáciu o farbe. Digitálne fotoaparáty analyzujú najčastejšie 3 základné farby: červenú (red), zelenú (green) a modrú (blue). Z toho je odvodená skratka rgb, ktorá označuje farebný priestor s tromi základnými farbami. Kombináciou 3 farieb v 256 stupňoch vzniká celkom 16,7 milióna farebných odtieňov. Spracované informácie sa ukladajú na pamäťovú kartu do obrazových súborov – najčastejšie vo formáte jpeg, tiff alebo raw. Z pamäťovej karty možno tieto informácie vo forme obrázka uložiť do počítača a editovať, prezerať na televíznom prijímači či zálohovať na pamäťové média.